logo

Piškotki na BoljsaPlaca.si

Nov Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) je začel veljati v začetku leta 2013. Zakon je prinesel spremembe glede obveščanja oziroma soglašanja z njihovo uporabo. Za lažje razumevanje, kakšen je namen piškotkov in kako z njimi upravljati, v nadaljevanju podajamo podrobnejša pojasnila.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta. Njihov namen je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika, s katerim uporabnik obiskuje spletna mesta - zato lahko shranjevanje piškotkov po želji omejimo ali onemogočimo že s pomočjo nastavitev brskalniku.

Zakaj so piškotki potrebni?

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to spletnemu mestu lahko v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev - na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o spletnem uporabniku. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvo gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika - saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Katere piškotke vsebuje spletno mesto www.mojaplaca.info in zakaj jih uporabljamo?

Obvezni piškotki (1st party piškotki)
Gre za t. i. first party piškotke, brez katerih uporaba spletnega mesta ni mogoča. Ti piškotki omogočajo normalno delovanje spletne strani. Med obvezne piškotke uvrščamo piškotke, ki vam omogočajo dostop do spletne strani, delovanje posameznih funkcionalnosti spletne strani in hkrati ne zbirajo analitičnih ali drugih podatkov o vašem obisku. Obvezni piškotki so nujno potrebni za delovanje Boljsaplaca.si, pomagajo k boljši uporabniški izkušnji in hkrati pripomorejo k večji varnosti.

Funkcionalni piškotki
S piškotki si lahko zapomnimo vaše izbire, ustrezno prilagodimo spletno mesto ter vam ponudimo izboljšane funkcije in vsebino. Piškotke lahko na primer uporabimo, da si zapomnimo uporabniško ime in izbiro jezika ali države. Na splošno nam ti piškotki dajejo analitične podatke o delovanju našega spletnega mesta in o tem, kako ga lahko izboljšamo.

Analitični piškotki
Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabnik najpogosteje obišče in ali se na spletnih straneh pokažejo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki omogočajo identifikacijo obiskovalca. Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so združene (agregirane) in so zato anonimne.

Oglaševalski piškotki
So piškotki, ki anonimno spremljajo vašo uporabo naše spletne strani in nam omogočajo prilagojeno prikazovanje oglasov za naše storitve, glede na vaš izkazan interes. Piškotki vas ne identificirajo in ne prepoznajo posameznega uporabnika spleta ampak zgolj anonimno identificirajo uporabnika in njegovo obnašanje na spletu. 

Piškotki tretjih oseb (3rd party piškotki)
Zunanje piškotke običajno nalagajo zunanji ponudniki (npr. Facebook Inc., Google Inc., ipd.). Pri teh vrstah piškotkov gre večinoma za piškotke, ki jih uporabljajo različna analitična orodja (Google Analytics) ali pa različni vtičniki za socialna omrežja (Facebook, Google+, ipd.), ki so prilagojene vam kot uporabniku socialnega omrežja. Ti piškotki vam omogočajo uporabo vtičnikov in funkcij na naši strani, ki so povezane z njihovimi družbenimi omrežji in drugimi platformami ter za sledenje vaši uporabi njihovih storitev.

Nastavitve piškotkov, ki jih potrdite s klikom na gumb »V redu« se bodo shranile na posamezni napravi, na kateri ste izbiro uredili. V kolikor po prikazu obvestila ne boste potrdili nastavitve piškotkov in boste zgolj nadaljevali s pregledovanjem in uporabo spletnega mesta www.boljsaplaca.si, bo spletno mesto za naslednjih 30 minut smatralo, da se z uporabo piškotkov strinjate, saj ste to nakazali s svojim dejanjem. Po preteku 30 minut ali ob ponovnem obisku www.boljsaplaca.si se vam bo obvestilo pojavilo ponovno. 

Kako upravljati s piškotki?

Vsi spletni brskalniki v osnovi omogočajo spletnim stranem, da uporabljajo piškotke. Uporabnik pa ima možnost, da spletni brskalnik prilagodi po svojih željah. To pomeni, da lahko upravlja tudi s piškotki ali celo onemogoča njihovo uporabo. 

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate:

Pri onemogočanju piškotkov svetujemo veliko mero previdnosti. Če piškotke izklopite, www.boljsaplaca.si ne bo delovala optimalno oz. bodo nekatere funkcionalnosti onemogočene. Tudi pri izklopu vseh piškotkov bo brskalnik še vedno pridobival določene informacije, ki so potrebne za osnovno delovanje spletnega mesta www.boljsaplaca.si.

Upravljavec spletnega mesta www.boljsaplaca.si:

Alma Career, spletno oglaševanje, d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana (ID DDV 69560099)


Deloglasnik.si

Primerjajte svojo plačo

Pridobite brezplačno prilagojeno primerjavo plač.

Primerjaj svojo plačo