logo

Kako opraviti razgovor o plači? Tako boste pripravljeni!

cover image

Višina plače je danes še vedno tabu. Hkrati pa lahko pogovor o plači razkrije, kako cenite svoje izkušnje, prakso in potencial. Dodatno razkriva ali boste delali v takšnih finančnih razmerah, s katerimi boste zadovoljni.

Kakšno plačo si predstavljate? Vprašanje, ki vam bo slej ko prej prišlo na misel na vsakem razgovoru, še posebej, če se boste uvrstili v višje kroge med ustreznimi kandidati. Kako se pravilno odzvat, da postavite realne zahteve in hkrati odidete zadovoljni z rezultatom?

BoljšaPlača št. 1: Naredi svojo domačo nalogo

Na razgovor morate biti pripravljeni. To pomeni, da bi morali poznati obseg plač v svoji industriji, na svojem položaju in tudi v svoji regiji. Če poznate ta razpon, se vam ne bo zgodilo, da boste zahtevali pretirano veliko denarja in tako odvrnili potencialnega delodajalca. Pri tem vam bo v pomoč BoljšaPlača, kjer se upoštevajo vse bistvene dejavnike, ki vam bodo pomagali ugotoviti vašo vrednost na trgu dela.

BoljšaPlača št. 2:Vprašati ali ne vprašati?

Vprašanje plače se najpogosteje odpre na razgovoru samem, in sicer takrat, ko se je o tem vredno govoriti. Ko ste potencialno primerni za položaj. O plačnih pogojih od začetka ni primerno spraševati, saj bo delovalo, da vas bolj zanima plača kot položaj sam. Z dodatnimi vprašanji pa lahko ugotovite, kakšne so prednosti dela, kulture podjetja ali obseg prilagodljivosti delovnega časa. Pomembni so tudi nefinančni dodatki za delo, ki dopolnjujejo finančno komponento dela in vam dajejo celostno sliko o koristih delovnega mesta.

BoljšaPlača št. 3: Kako odgovoriti na vprašanje o plači?

Po vaši pripravi in ​​uspešno opravljenem delu intervjuja se bo pojavilo vprašanje, kakšno plačo bi si želeli. Najbolje je, da odgovorite v obliki obsega (od – do), v katerem se želite nahajati, in ne na določeno številko. To pušča prostor za razpravo in možna pogajanja. Poskrbite pa, da bo tudi najmanjša številka v vašem razponu še vedno plača, s katero boste zadovoljni. Nekoliko manj pogosta možnost je, da za odgovor o plači vprašate HR. Ta postopek je primernejši, če ste višji kandidat in ste že imeli rezultate na prejšnjih delovnih mestih. Zahvaljujoč temu boste pridobili prednost in z gotovostjo boste vedeli, v katerem finančnem obsegu ste in ali vam to ustreza. Če ste mlajši ali je to vaš prvi položaj po šolanju, je dobro pokazati določeno mero samozavesti, a tudi ne imeti pretirano previsokih zahtev. Lahko pa se dogovorite z bodočim delodajalcem, da po preizkusni dobi znova odprete vprašanje plače, torej ko svojo odgovornost in delovno uspešnost pokažete v praksi.

BoljšaPlača št. 4: Ali naj sprejmem prvo ponudbo?

Ne pozabite, da delovno razmerje temelji na sporazumu. Zato ne bi smeli biti samo delodajalec, ampak tudi zaposleni zadovoljni s ponujeno plačo. To bo vzpostavilo pošten odnos, od katerega lahko obe strani dolgoročno napredujeta. Če torej prva ponudba delodajalca ne ustreza vašim zamislim, je niste dolžni sprejeti.

Še vedno je prostora za pogajanja o plači. Po potrebi se neposredno dogovorite o ponovni oceni za plačo po preizkusnem obdobju. Če pa ponudba še vedno ne ustreza vašim pričakovanjem, premislite, ali je delo primerno za vas. Plača je še vedno glavni sestavni del ocenjevanja vašega dela in zaposleni, ki je premalo plačan, se ne bo počutil cenjenega in bo nezadovoljen.

Vzemite usodo v svoje roke in preverite podatke o plačah na BoljšaPlača.


Primerjajte svojo plačo

Pridobite brezplačno prilagojeno primerjavo plač.

Primerjaj svojo plačo